Wat eten Japanse mensen als ontbijt en lunch?
In Nederland eten veel mensen boterham met hagelslag. Wat mij verbaast is dat het elke dag precies hetzelfde kan zijn. Een broodje met kaas gaat er bij veel mensen altijd wel in. Wat ik grappig vind als Nederlanders warme lunch krijgen, is dat ze zeggen: “oh, ik hoef geen warm avondeten meer te hebben.” In Japan is dat heel anders.
Japans ontbijt

Dit soort ontbijt wordt vaak geserveerd in Ryokan (een traditioneel Japans verblijf), maar veel mensen koken dit thuis ook. Dit ontbijt hierboven heb ik voor mijn ouders gemaakt toen ik in Japan was.
We hebben altijd 2 soort mensen voor ontbijt: rijst of brood – net zoals je een hond en kat persoon hebt! In Japan ben ik altijd een rijstpersoon.
Hieronder een voorbeeld van een Japans ontbijt met brood, dat wel uitgebreider is dan in Nederland.

Je kunt in Japan ook hele schattige broodjes vinden, zoals die in de vorm van een kat of Nijntje. Toen ik in Kyoto was, zag ik een Nijntje-bakkerij.🍞



Japanse lunch
Onigiri
Onigiri is een traditioneel Japans gerecht dat bestaat uit samengeperste rijstballen, meestal driehoekig van vorm en vaak omhuld met nori (gedroogd zeewier). Ze zijn vaak gevuld met verschillende ingrediënten zoals zalm, tonijn, umeboshi (gedroogde zure pruim), of andere smaakmakers. Onigiri is populair als lunch in Japan.
Je kunt Onigiri zelf maken, of kopen bij de supermarkt of Convenience stores. De vorm van onigiri verschilt per stad. In Tokio is het vaak een driehoek maar in het zuiden is het vaak ovaal. Mijn oma kwam uit Hiroshima en zij maakte altijd ovale onigiri 🙂
Een alternatief voor Onigiri is een sandwich – dat vinden veel mensen ook een fijne lunch. Pasta is een andere populaire lunch in Japan als je in een restaurant eet.



Let op: Convenience stores gebruiken vaak veel conserveermiddelen voor bijna al het eten (ook voor Onigiri en broodjes) om etenswaren langer houdbaar te houden, hetzelfde als in Nederland.
Lunch box (in het Japans: Bento)
Veel kinderen nemen hun lunchbox mee naar de kinderopvang. Sommige moeders maken zelfs uitgebreide lunchboxen die helemaal in thema zijn versierd met anime karakters. Deze karakter-bento heet in het Japans Kyara-ben.


Lunchen in een restaurant of café
Veel restaurants hebben een speciaal lunchmenu en dit is vaak veel goedkoper dan het dinermenu. Het is vaak tussen 3 en 9 euro en je krijgt naast het hoofdgerecht ook salade en een drankje erbij (soms ook soep en toetje).






Krijg je trek? Ontdek op de Koken-pagina Japanse gerechten die je kunt maken met ingrediënten van de Nederlandse supermarkt!
Het Japanse diner
Sushi
Gaan Japanners ook vaak naar een sushi restaurant?
Sushi restaurants zijn heel populair in Nederland, en het is erg gebruikelijk om naar een sushi restaurant te gaan met je vrienden of familie, of het thuis te bestellen. Sushi restaurants zijn uiteraard ook populair in Japan, zowel voor studenten als families met kleine kinderen. Thuis sushi bestellen gebeurt echter niet vaak omdat je ook goede sushi in de supermarkt kunt vinden.
Ik vond het altijd speciaal als we naar een sushi restaurant gingen met mijn ouders. Als er een speciale gelegenheid was, had ik altijd twee opties: Sushi of Yakiniku (Japanse BBQ). Als kind vond ik sushi erg leuk, hetzelfde als kinderen in Nederland vaak graag naar een pannenkoekenrestaurant gaan.
In Japan hebben we verschillende soorten sushi restaurants. Het meest laagdrempelige sushi restaurant is de ‘sushi-trein’: sushi aan de lopende band. Deze sushi zijn vaak lekker en goedkoop – een bord met 2 stuks sushi is vaak 60 eurocent! Japanners doen dit ook op een normale dag.
Voorbeelden van sushi-restaurantketens in Japan
Deze sushi restaurants vind je in de meeste steden:
- Sushiro
- Kura-Sushi (Het is leuk voor kinderen met Capsule Toys)
- Hama-Sushi (Mijn oma’s favoriet!)
- Kappa-Sushi
Mijn favoriete keten, maar deze is iets duurder, is Totoyamichi. 🙂 Deze vind je alleen in de omgeving van Tokio.
Als je naar het stadscentrum van Tokio gaat (zoals Ginza of Tsukiji) vind je ook chique sushi restaurants. Dan wordt de prijs een stuk duurder, maar de kwaliteit is HEEL GOED. Je krijgt de sushi direct van de chef en mensen eten ze vaak met de hand i.p.v. stokjes.
Temaki-sushi
Temaki-sushi is heel populair in Japan en ook een van de gerechten die ik altijd aan mijn moeder vraag 🙂 Het staat ook bekend als handroll sushi – een populair Japans gerecht waarbij sushi-rijst en verschillende ingrediënten zoals rauwe vis (Sashimi) en groenten in kegelvormig zeewier (nori) worden gerold. Het leukste aan Temaki-sushi is dat jij de sushi zelf maakt – zo maak je je favoriete sushi met de ingrediënten die jij lekker vindt!
In Japan is het heel makkelijk om verse en verschillende soorten vis (Sashimi – vis zonder rijst) te vinden bij de gewone supermarkt.


Sushi die je niet makkelijk in Nederland kan vinden
Er zijn sushi die je niet makkelijk in Nederland kan vinden:
(1) Negitoro – een type sushi met tartaar van tonijn (toro) gemengd met fijngesneden lente-ui (negi), geserveerd op sushi rijst en vaak omwikkeld met zeewier (nori).
(2) Chu-toro / O-toro – dit zijn beide soorten tonijnbuik, geliefd om hun rijke smaak en zachte textuur:
- Chu-toro: Het middelste deel van de tonijnbuik, gekenmerkt door een perfecte balans tussen vet en vlees.
- O-toro: Het meest vettige en smaakvolle gedeelte van de tonijnbuik. Het voelt alsof het smelt in je mond.
(3) Engawa (of gegrilde engawa)
Engawa is gemaakt van de vleesrand van een platvis, meestal de heilbot. Het heeft een licht taaie textuur en een rijke, boterachtige smaak. Het wordt vaak geserveerd met een beetje citrus en zout om de smaak te accentueren. Als het gegrild is smaakt het nog iets zachter.



Er is een Japans sushi restaurant in IJmuiden – Hokkai Kitchen, en ik hoorde dat je daar lekker Negitoro, Chu-toro en O-toro kan proberen! 🙂 Via de link hierboven kun je mijn recensie lezen van dit restaurant. Ik hoor mijn Japanse vrienden ook vaak over dit restaurant spreken.
Last but not least: Het is geen probleem als je geen stokjes kunt gebruiken. Alle restaurants hebben vork en lepel 😉 Of, als je wilt oefenen met stokjes, kan je altijd vragen om een soort ‘hulpstuk’: ondersteuning voor stokjes die Japanse kinderen ook vaak gebuiken.
Andere typische Japanse diners
Nabe (hotpot)
Nabe wordt vaak gegeten in de winter, zowel thuis als in het restaurant.
Naam | Omschrijving |
---|---|
Shabu-shabu | Shabu-shabu is een Japans gerecht waarbij dunne plakjes vlees (rund of varkensvlees) en groenten in kokend water worden gekookt. Je eet het met verschillende sauzen. Het is heel interactief en gezellig! In Nederland staat Shabu-Shabu bekend als sushi restaurant, maar in Japan is het dus totaal anders. |
Sukiyaki | Sukiyaki is een Japans gerecht waarbij vlees en groenten in een zoete sojasausbouillon aan tafel worden gestoofd. We eten het vaak met rauwe ei. |
Motsu-nabe | Motsunabe is een Japans stoofpotgerecht gemaakt met ingewanden van meestal rund of varken, gekookt met groenten zoals kool en knoflook in een bouillon. In mijn familie eten we dit altijd met gyoza-deeg. Heel erg lekker! |
Chanko-nabe | Chanko-nabe is een vullende Japanse hotpot, traditioneel gegeten door sumoworstelaars, met een mix van vlees, vis, groenten, en tofu. |
Chige-nabe | Chige-nabe is een pittige Japanse hotpot met een Koreaanse invloed, gevuld met vlees (vaak gesneden varkensvlees) of vis, tofu, en groenten, in een bouillon op basis van miso of gochujang (Koreaanse miso). |
Overige diners
Naam | Omschrijving |
---|---|
Curry | Japanse curry – ingrediënten verschillen per huishouden |
Karaage | Japanse gefrituurde kip (we eten het vaak met rijst) |
Omuraisu | Rijst omelet |
Gyoza | Japanse dumplings |
Nikujaga | Nikujaga is een traditioneel Japans gerecht van gestoofd rundvlees en aardappelen, gekookt in een zoete en hartige saus van sojasaus, suiker, mirin, sake, dashi. (Niku betekent vlees en Jagaimo aardappelen in het Japans) |
Teriyaki Chicken | Teriyaki chicken is gegrilde kip gemarineerd in een zoete en hartige teriyakisaus (gemaakt van sojasaus, mirin, sake en suiker). |
Shouga yaki | Gegrild varken met gember |
Tempura | Gefrituurde groenten en vis (we eten het ook vaak met noedels, zoals Udon of Soba, of met rijst – Tendon) |
Tonkatsu | Gefrituurd varkensvlees (vergelijkbaar met schnitzel) |
Korokke | Japanse aardappelkroket |
Hambagu | Japanese hamburger steak (een steak gemaakt van gehaktvlees en meestal geserveerd met rijst in plaats van broodjes) |
San-shoku don | Driekleurige poke bowl – gebakken ei, spinazie, en gehakt. |
Oyako don | Een populair Japans rijstgerecht dat bestaat uit een kom gestoomde rijst bedekt met gesneden kip en ei, gekookt in een zoete en hartige dashi-sojasaus. De naam “Oyako don” betekent letterlijk “ouder en kind kom” in het Japans, wat verwijst naar de kip (ouder) en het ei (kind) die samen worden gekookt en geserveerd in één kom rijst). |
Okonomi-yaki | Japanse hartige pannenkoek. Er zijn twee soorten Okonomi-yaki, namelijk: Osaka-yaki en Hiroshima-yaki, afkomstig uit de gelijknamige steden. Osaka-yaki is simpeler met spitskool en vlees, en Hiroshima-yaki is vaak met groenten, vlees, noodles en gebakken ei. |
Takoyaki | Japanse snackballetjes gemaakt van beslag met stukjes octopus, gebakken tot ze knapperig van buiten zijn en zacht van binnen. Het lijkt van buiten op poffertjes. |
Populaire bijgerechten
Naam | Omschrijving |
---|---|
Dashiyaki tamago | Een Japanse omelet gemaakt met dashi (Japanse bouillon). |
Kinpira gobou | Kinpira gobou is gemaakt van gebakken plakjes gobou (burdock wortel) en gewone wortels, gestoofd in sojasaus, mirin en suiker, vaak met sesamzaadjes erbij voor extra smaak. |
Agedashi tofu | Agedashi tofu is een traditioneel Japans gerecht waarbij stukjes tofu in een licht beslag worden gefrituurd tot ze knapperig zijn. De gefrituurde tofu wordt geserveerd met een warme dashi-sojasaus en vaak gegarneerd met lente-ui, gember of daikon-radijs. |
Potato salada | Aardappel salade mayonaise |
3 reacties
Hallo Ayana mooi stukje wat je hebt geschreven als doorgewinterde Japan liefhebber kan ik je wel vertellen waar je hier in Nederland wel de tonijnsoorten chu en o-torro kan krijgen en zelfs ter plaatse kan eten ga eens naar Hokkai siusan in Ijmuiden kun je trouwens ook online gerechten bestellen ik kom hier regelmatig Chef Kuniyoshi is een meester 😊 groet Nico
Hi Nico, dat is een hele goeie! Ik ken Chef Kuniyoshi, en ik ga het toevoegen aan mijn artikel! 🙂 Dankjewelvoor je tip!
Ayana als je echt heeeeeel goed Japans wilt eten Kaiseki style ga dan is naar Yama cuisine in Rotterdam cchef Kuni en chef Yama hebben allebei bij Yamazato in Amsterdam gewerkt het zijn de beste Itamea die ik ken en ook de enigste echte Japanse chefs ps voor Yama cuisine moet je wel even sparen het is niet goedkoop maar wel een super ervaring 😊😊